European Society for Diseases of the Esophagus
20-22 November, de stad Athene vormt de mythologische achtergrond voor de ESDE bijeenkomst. Alhier een aantal hoogtepunten van het congres
Woensdag 20 November
Woensdag stond in het teken van de openingsceremonie. Voor geïnteresseerden en professionals was er de mogelijkheid om voorafgaand aan de ceremonie deel te nemen aan pre-courses waarbij operatie en endoscopie technieken besproken werden.
Na de opening van het congres door prof. M. Nilsson en prof. T. Liakakos werden we bijgeschoold door prof. S. Geroulanos over de historie van geneeskunde en chirurgie binnen de Griekse mythologie. Bijzondere beelden van ruime tijd BC waar de sporen van de geneeskunde al te zien zijn: denk bijvoorbeeld aan een votief waarbij een hernia epigastrica is uitgebeeld. De optimale manier om een gezond leven te leiden volgens de Hippocratische Afsluitend werden we toegezongen door gitarist Kostas Grigoreas en zangeres Savina Yannatou, waarbij stukken van verschillende bekende Mediteraanse componisten werden gespeeld.
Medtronic organiseerde voor de Nederlandse delegatie een “Hollandse avond”. Een mooie gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen over hot topics in slokdarmchirurgie en een geweldig einde van de eerste dag.
Donderdag 21 November
Op Donderdag werden een aantal belangrijke onderwerpen besproken.
- Stadiëring volgens de AJCC 8e editie: waarbij de toevoeging van het ycTNM stadium, ofwel de re-stadiering na neo-adjuvante therapie geïntroduceerd werd. Bovendien worden positieve supraclaviculaire klieren nu als M1 ziekte beschouwd, terwijl mediaan daarvan gelegen klieren nog als N1 beschouwd mogen worden.
- Het adequaat stadiëren van patiënten blijft overigens een uitdaging, waarbij met name de verschillende onderzoekmodaliteiten allen verschillende krachten en zwakheden kennen. De combinatie van de verschillende modaliteiten lijkt de beste optie. De EMR kan hierbij ook pro diagnosi worden ingezet. Bij T1a en T1b(low risk) leasies kan de patient vervolgd worden middels actieve surveillance.
- Niet alleen de multi-modale aanpak, maar ook nieuwe behandeltechnieken zoals immunotherapie kwamen ook aan bod. Verder onderzoek zal de exacte rol van immunotherapie in de behandeling van oesofaguscarcinoom.
- De 3 jaar follow-up van de MIRO trial laat zien dat 3 jaar na operatie een hybride minimaal invasieve techniek voor oesofagusresectie een veilige keuze is.
De donderdag werd afgesloten met het ESDE congresdinner op een bijzondere locatie; het Acropolis museum. Na een prachtige rondleiding werd in het museum het dinner geserveerd, een mooie afsluiting van deze congresdag.
Vrijdag 22 November
De vrijdagochtend werd afgetrapt met een sessie over chirurgische techniek. Verschillende technieken voor resectie werden besproken met aandacht voor de bovenste para-tracheale lymfeklieren en technieken voor het aanleggen van de anastomose.
Er werd één sessie georganiseerd in samenwerking met de IGCA (International Gastric Cancer Association) waarbij met name aandacht voor de junctie-tumoren. Denk hierbij aan tumorbiologie en adjuvante therapie, maar ook de mate van lymfeklierdissectie in Siewert type II tumoren.
Tevens aandacht voor complicaties na oesofagusresectie. prof. M.A. Cuesta besprak de verschillende voorzorgsmaatregelen om zo veilig mogelijk een anastomose aan te leggen. Gelukkig zijn er ook steeds meer endoscopische technieken voorhanden om naadlekkages te behandelen.
Afsluitend vond de young investigators meeting plaats, de Dragons Den, de plek om jonge onderzoekers bij elkaar te krijgen en kennis te delen. Nederland werd goed vertegenwoordigd met prof. M.I. van Berge Henegouwen en Dr. S.S. Gisbertz als dragons. Zij raden Nederlandse onderzoekers aan om in de toekomst ook hun onderzoek hier te presenteren.
Na de sluitende worden van congresvoorzitter prof. T. Liakakos en ESDE president prof. M. Nilsson kunnen we terugkijken op een goed georganiseerd en interessant congres. Het sociale aspect is minstens net to belangrijk, en het zien van veel bekenden was ontzettend fijn.
Toekomst
We kijken met smart uit naar het volgende congres. Dankzij het werk van prof. M.I. van Berge Henegouwen is het gelukt om de ESDE naar Amsterdam te halen in 2022. Hou de website van ESDE in de gaten voor meer informatie over volgende congressen.
NB: zodra de ESDE organisatie de foto’s vrijgeeft zal de link ook hier geplaatst worden.