7 en 8 April vond de jaarlijkse bijeenkomt van de werkgroep Upper GI Chirurgie plaats in het Hotel Mitland te Utrecht. Een mooie bijeenkomst met een prachtige opkomst, waarbij chirurgen uit alle slokdarm/maag centra aanwezig waren.
De bijeenkomst startte 7 April met een diner, waarbij casuïstiek ingebracht mocht worden. Onder het genot van een hapje en drankje werden niet alleen nieuwe technieken gepresenteerd, maar ook gecompliceerde casussen besproken.
De volgende dag werd gestart met een algemene enquete, waarbij de rol van de WUGIC ter discussie stond. Samengevat vind men de WUGIC belangrijke rol weggelegd voor het bieden van transparantie, het delen van ‘best practices’ en het opstellen van verbeterplannen. Wel zou er meer samenwerking/overkoepling kunnen plaatsvinden met de DUCA en DUCG. Hier gaat de werkgroep mee aan de slag.
Na deze korte enquete werden de getallen gepresenteerd van de verschillende centra, onderverdeeld in naadlekkages bij slokdarm- en maagresecties, en lymfeklierdissectie, gevolgd door een algemene discussie, waarbij verbeterpunten en acties besproken werden.
Bij de slokdarmresecties kwam naar voren dat niet alleen de techniek van de anastomose belangrijk geacht wordt, maar ook de techniek van de dissectie, pijnmanagement (epiduraal), peri-operatieve zorg, betrokkenheid van één team en leercurve. Met name bij de implementatie van aanpassingen in operatie-technieken wordt geadviseerd om eerst mee te kijken in een ander ziekenhuis, en de eerste procedure(s) te laten proctoren.
De uitgebreidheid van lymfeklierdissectie kent landelijk verschillen. Literatuur toont een verbeterde survival indien er meer lymfeklieren meegenomen zijn, echter zegt deze literatuur niets over welke klierstations hierbij meegenomen worden. Zeker para-tracheaal links is dit een afweging tussen “ number needed to treat” en “number needed to harm”.
Voor het maagcarcinoom viel op dat er meer uniformiteit bestaat in de behandelingen in de verschillende centra. Met name bij totale maagresecties en vij de behandeling van carcinomen met doorgroei in de oesofagus bestaan wel verschillen in operatie techniek (bijv: anastomose techniek, pouch versus geen pouch).
De dag werd afgesloten met een rondvraag. De open en eerlijke sfeer van de WUGC bijeenkomst werd zeer gewaardeerd. Er werden goede voorzetten gedaan om de volgende bijeenkomst nog beter te maken. De werkgroep gaat hiermee aan de slag en ziet nu al uit naar de volgende bijeenkomst!
Wij hopen u daar allen weer te zien!
Groet
Namens de Werkgroep Upper GI Chirurgie